Pred troma týždňami bolo dvestotisícové mesto Marawi ležiace na filipínskom ostrove Mindanao oslobodené vládnymi jednotkami od teroristických skupín Abu Sayyaf a Maute, ktoré majú prepojenia na ISIS. Marawi je pritom najväčším moslimským mestom v krajine, ktorá je prevažne katolícka.

Obliehanie mesta a jeho postupné úplné zničenie začalo v máji 2017. Mesiace ťažkých bojov, do ktorých teroristické skupiny nasadzovali aj detských vojakov, zanechali približne 1 000 obetí. Šesťstotisíc ľudí bolo nútených utiecť z mesta a stalo sa bezdomovcami. Viacerí obyvatelia Marawi boli unesení, medzi inými aj katolícky kňaz Chito Soganub a 15 ďalších kresťanov (otec Soganub bol medzičasom prepustený).

Donedávna progresívne a rozvíjajúce sa mesto s modernými budovami, nemocnicami, školami, obchodmi a veľkolepými mešitami aj kostolmi podľahlo úplnej skaze. Takmer všetko bolo vypálené a zničené. Predpokladané náklady na rekonštrukciu sa odhadujú na miliardu amerických dolárov. Bez finančnej aj duchovnej pomoci zostane Marawi bezbranným a zlomeným mestom moslimov aj katolíkov, ktorí dovtedy žili a naďalej chcú žiť v mieri.

Pozrite si video ACN, ktoré bolo natočené pred nedávnym ukončením ozbrojených operácií a oslobodením Marawi vládnymi jednotkami.