RÁDIO LUMEN – Čo sa dialo v sýrskom meste Raqqa na brehu rieky Eufrat od konca roku 2012 až donedávna? Kto boli mladé ženy v čiernom s nežným názvom al-Khansaa – “gazely” a kalašnikovmi v rukách? Čo znamená Daeš? Akú neľudskú funkciu plnila raqqská športová hala a miestne trhoviská? Koľko sýrskych utečencov nikdy neprekročilo hranice svojej vlasti? Koľko detí už roky nesedelo v školských laviciach? Kto za to môže? Odkiaľ prichádza pomoc a čo bude ďalej?

Rádio Lumen prinieslo v sobotu 29. septembra 2018 o 10:00 v relácii Viera do vrecka prvý zo série rozhovorov s Marcelou Michálkovou, spolupracovníčkou pápežskej nadácie ACN – Aid to the Church in Need a autorkou publikácie Prenasledovanie, mučenie, smrť …, ktorá vyšla nedávno vo Vydavateľstve DON BOSCO.  Zbierka príbehov – autentických svedectiev a výpovedí konkrétnych prenasledovaných kresťanov zo Sýrie, Egypta, Nigérie, Indie, Filipín, Severnej Kórey a niektorých ďalších krajín nie je len dokumentom o popieraní slobôd človeka. Je predovšetkým bolestivým obnažením súčasného sveta, v ktorom podľa ľudskoprávnej organizácie Open Doors a pápežskej nadácie ACN približne 75 %  všetkých foriem nábožensky motivovaného násilia – diskriminácie, genocídy, militantného extrémizmu, nacionalisticko-náboženského radikalizmu či štátom podporovaného politického prenasledovania – sa odohráva práve na kresťanoch.

Témou sobotňajšieho rozhovoru bola  situácia v Sýrii – prierez siedmimi rokmi ozbrojeného konfliktu na základe faktov aj priamych svedectiev, vyhodnotenie riešení humanitárnej krízy a uvažovanie o ďalších možnostiach účinnej pomoci tomuto vojnou zmietaného regiónu sveta,

Reprízu prvej časti série rozhovorov o násilí páchanom na príslušníkoch minoritných náboženstiev, predovšetkým na  kresťanoch, si môžete vypočuť v piatok 5. októbra 2018 v čase od 11:00 do 12:00 alebo v archíve Rádia Lumen. Nahrávku relácie v archíve si VYPOČUJTE TU.

Počúvajte s nami!

Sýria: Ako ďalej?